Vieraannuttamisenpäivä 25.4.2012

Hyvät kansanedustajat

Kiitos aktiivisuudestanne vieraannuttamisenpäivänä 25.4.2012! Päivä oli enemmän kuin onnistunut! Teitä oli monia paikalla pitkin koko kolmetuntisen tapahtuman. Teistä puheenvuoron eduskunnan portailla käyttivät
Juho Eerola (PS) Youtube
Pasi Malmi (Miesten tasa-arvo ry) Youtube
Jari Pulkkinen (Isät lasten asialla ry) Youtube
Sari Sarkomaa (Kokoomusnaiset ja Eduskunnan lapsen puolesta -ryhmä) Youtube
Pauli Kiuru (Kokoomus) Youtube
Miapetra Kumpula-Natri (Demarinaiset) Youtube
Kari Tolvanen (Kokoomus) Youtube
Aila Paloniemi (Keskusta) Youtube
Johanna Karimäki (Vihreät) Youtube
Juha Järä (Isät lasten asialla ry) Youtube
Julle Tuuliainen (Kaapatut lapset ry) Youtube

Kuvia tapahtumasta

Video tapahtumasta

Puheenne koskettivat paikalla olleita suuresti. Juho Eerola puhui lakialoitehankkeestaan, joka tähtää vieraannuttamisen estämiseen eli lapsen ja vanhemman suhteen turvaamiseen vanhempien eron jälkeen. Sari Sarkomaa aloitti puheensa kaiken tyhjentävästi: Kyseessä on ”kaikista tärkein asia” – lapsen ja vanhemman suhde. Aila Paloniemi katsoi, että asiassa voidaan puhua ihmisoikeusrikkomuksista. Kari Tolvanen piti Eerolan lakialoitetta loistavana, korosti lakialoitteen sukupuolineutraaliutta ja pohti, että voisi olla hyvä, että vieraannuttaminen kriminalisoitaisiin rikoslaissa ja kertoi lähtevänsä ajamaan näitä asioita vauhdikkaasti.

Yhdistyksistä puheenvuoron käyttivät Isät lasten asialla ry, Kaapatut lapset ry, Miesten tasa-arvo ry ja Hyvä erovanhemmuus. Isät lasten asialla ry:n puheenjohtaja kutsui naiset mukaan tärkeää asiaa ajamaan. Hyvä erovanhemmuus ry:n puheenvuoron käytti Eeva Routasuo, joka kuvasi sydämeenkäyvästi tuskaa, kun joutuu olemaan erossa lapsestaan tahtonsa vastaisesti.

Tiedotusvälineistä erityisesti Yle huomioi tapahtuman hienosti. Tässä on Ylen uutinen jo ennen tapahtumaa: http://yle.fi/uutiset/eroisat_vastustavat_lasten_vieraannuttamista/6009326

Radio Suomi haastatteli suorassa lähetyksessä Isät lasten asialla ry:n puheenjohtaja Pulkkista ja hallituksen jäsentä Pekka Pereä ja Ylen illan pääuutislähetyksessä kerrottiin tapahtumasta. Tässä on Ylen hieman pidempi uutinen: http://areena.yle.fi/video/1335366194968

Eduskunnan portailla käytiin keskusteluja pienemmän yleisön edessä. Isä kertoi, kuinka hän haluaisi tunnustaa neliviikkoisen vauvan lapsekseen ja luoda häneen suhteen, mutta äiti ei hyväksy kumpaakaan. Äiti kertoi, ettei ole nähnyt lastaan kahteen vuoteen. Paikalla oli myös mies, jolle äiti oli väittänyt lapsen isän kuolleen, vaikka isä eli, mikä selvisi lapselle vasta aikuisena.
Odotamme tulevia tapaamisia kansanedustajien ja ministerien kanssa, joista alustavasti sovittiin 25.4. ja sitä seuranneina lähipäivinä.

Toivottavasti tapaamme Teitä myös kansalaisinfossa eduskunnan sivurakennuksessä 29.5.2012 klo 11-14:30. Paikalle on kutsuttu asiantuntijoita puhumaan vieraannuttamisesta. Isät lasten asialla ry puhuu lainmuutostarpeista, joilla turvattaisiin nykyistä paremmin molempien vanhempien vanhemmuuden jatkuminen avioeron jälkeen ja erolapsille turvallinen tulevaisuus vanhempien erosta huolimatta. Keskeisiä puhuttavia asioita on tuleva lakialoite, joka tähtää vieraannuttamisen kitkemiseen erovanhempien ja -lasten elämästä.

Kansainvälinen vieraannuttamisen vastainen päivä 25.4. kokoaa järjestöt eduskuntatalon edustalle

Avio- tai avoeron jälkeen moni vanhempi pyrkii katkaisemaan lapsen suhteet toiseen vanhempaansa. On arveltu, että jopa kolmasosa (10 000) kaikista (30 000) vuosittain vanhempiensa eron kohtaavista lapsista menettää toisen vanhempansa kokonaan ja toinen kolmannes osittain. Merkittävä osa heistä tulee vieraannutetuksi toisen vanhemman toimesta.
Vieraannuttaminen toisesta vanhemmasta on Suomessa liian yleistä ja tähän lapselle vahingolliseen toimintaan kiinnitetään huomiota kansainvälisenä vieraannuttamisen vastaisena päivänä 25.4. Tänä vuonna Suomesta tulee 23. maa, jossa päivää vietetään.

Suomessa Isät lasten asialla ry järjestää 25.4. ohjelmaa eduskuntatalolla. Yhdistykset kertovat kansanedustajille huolensa vieraannutettujen lasten ja heidän vanhempiensa puolesta ja ehdottavat lakimuutoksia, joilla vieraannuttamista voitaisiin estää ja lapsia suojata siltä. Isät lasten asialla myös jakaa kansanedustajille 101 kappaletta tänä vuonna suomeksi ilmestynyttä professori, psykologian tohtori Richard Warshakin Eromyrkky-kirjaa. Kirja kuvaa koskettavasti – ehkä järkyttävästikin – vieraannuttamisen vahingollisuuden lapselle.
Lisäksi eduskuntatalolla puhalletaan saippuakuplia symbolina rakkauden ihmistä ylevöittävästä vaikutuksesta ja lasten rakkauden erityisestä haavoittuvuudesta.

Isät lasten asialla ry toivottaa kaikki isät, äidit, isovanhemmat, lapset ja vieraannuttamista vastustavat tervetulleiksi eduskuntatalolle 25.4. klo 12 alkaen.

Tilaisuuden ohjelma:

12.00 Tilaisuuden avaus, Juha Järä, Isät lasten asialla ry
12.10 Saippuakuplien puhaltaminen
12.20 Isät lasten asialla vieraannuttamista vastaan, Isät lasten asialla ry
(Samalla jaetaan Eromyrkky-kirja ja Richard Warshakin kirje kansanedustajille)
12.30 Vieraannutetun lapsen puheenvuoro
12.40 Puheenvuoro, Kaapatut lapset ry, Julle Tuuliainen
13.00 Kansanedustaja Sari Sarkomaa, Kokoomusnaiset, Eduskunnan lapsen puolesta -ryhmä
13.10 Kansanedustaja Juho Eerola, Perussuomalaiset, Eduskunnan miesverkosto
13.20 Puheenvuoro Miesten tasa-arvo ry, Pasi Malmi
13.30 Puheenvuoro Hyvä erovanhemmuus ry:stä Eeva Routasuo
13.40 Kansanedustaja Pauli Kiuru, Kokoomus

Tilaisuuden kutsujina toimivat:

Isät lasten asialla ry
Kaapatut lapset ry
Hyvä erovanhemmuus ry
Miesten tasa-arvo ry
Demarinaiset ry
Kokoomuksen naisten liitto ry
Vihreä miesliike ry
Eduskunnan lasten puolesta ryhmä
Eduskunnan miesverkosto