Vanhemmasta vieraaksi, lapsesta vierailijaksi


Päivä jonka muistan ikuisesti on lapsemme ensimmäinen syntymäpäivä. Siinä hän nyt oli. Pelonsekaisella innostuksella odotettu pikkuihminen. Ja minusta tuli vanhempi. Valmiina kantamaan vastuuta. Inokkaana odottaen lapsen tulevaa kehityksen seuraamista ja tukemista. Mitä kaikkea voisinkaan lapselle antaa siitä mitä itse olen elämässä oppinut…

Ikävä kyllä asiat eivät menneet niin kuin kuvittelin ja odotin. Vastuuta saan toki vieläkin kantaa. Tosin kylläkin vain elatusmaksun muodossa. Sitä oikeutta osallistua lapsemme elämään minulta ei ole pystytty viemään.

Muilta osin koen vanhemmuuteni olevan jonkinlainen kiusallinen vaiva yhteiskunnalle. Selvästikään se ei ole yhteiskunnalle mitenkään arvokas eikä puolustamisen arvoinen asia. Vanhemmuuteni loukkaaminen ei näytä ylittävän sitä kynnystä, että sen katsottaisiin olevan lailla suojaamisen arvoista.

Lapsemme etu on ihan tuomioistuimen päätöksellä, että vanhempi joka eristää lapsen fyysisesti ja henkisesti minusta on se vanhempi jonka luona lapsemme on parempi asua. Lapseltamme vietiin oikeus asua vanhemman luona joka ei pyri viemään häneltä hänen toista vanhempaansa, ei manipuloi häntä, ei valehtele hänelle eikä vääristä hänen historiaansa.

Lapsellemme annettiin oikeus tavata minua. Hänelle ei annettu välineitä jolla hän voi tämän oikeuden toteutumisen turvata. Tässä hän joutuu luottamaan minuun. Ikävä kyllä minä olen riitainen jos vaadin tämän oikeuden toteutumista tai valitan viranomaiselle lapseen kohdistuvasta henkisestä väkivallasta jolla lastamme painostetaan luopumaan oikeuksistaan.

Yhteiskuntamme korostaa lapsen etua ja oikeutta, mutta kun sitä yrittää puolustaa huomaa etteivät kaikki vanhemmat ole yhdenvertaisia. Lähihuoltaja omaa oikean ja paremman vanhemman statuksen. Häntä kuunnellaan lapsemme asiantuntijana. Hänhän on se lapsen edunmukaiseksi jo todettu vanhempi. Minä olen muuttunut vanhemmasta vieraaksi ja lapsemme lapseksi joka vierailee luonani, Ainakin vielä.