Vanha virkamies


Virkamies oli tehnyt loistokkaan uran. Hänen raamattunsa oli vuoden 1983 huoltolaki. Hän oli vuosia vaalinut periaatetta jonka mukaan lapsiasioissa pitää toimia varovasti. Hän uskoi siihen, että lapsen etu toteutuu huoltoriidassa jos vanhempien tekoihin ei kiinnitetä huomiota. Hänen työhuoneensa seinätaulussa luki kultaisilla kirjaimilla: ” Oikeuden tehtävänä ei ole rangaista sitä joka toimii väärin ja palkita sitä joka toimii oikein”. Hän uskoi sovittelun voimaan ja siihen, että kunhan riita vain vältetään niin kaikki asiat järjestyvät. Hän uskoi siihen, että ihmiset valitsevat hyvän eivätkä pahan jos he itse saavat valita eikä heitä pakoteta niin valitsemaan.

Koitti aika kun vanha virkamies saapui taivaan portille. Vastassa oli Pietari, joka kysyi virkamieheltä oliko hän tyytyväinen siihen mitä maan pinnalle oli saanut aikaiseksi. Virkamies totesi ylpeänä toimineensa uskollisesti ja tinkimättömästi periaatteensa mukaisesti. Hän oli tyytyväinen siihen, että oli siihen pystynyt loppuun asti. Pietari nyökkäsi ja kysyi virkamieheltä oliko tällä mitään muuta sanottavaa. Hieman aristellen vanha virkamies totesi, että häntä kyllä harmittaa eräs asia.

Pietari kehotti virkamiestä esittämään mieltään askarruttavan asian. Virkamies kertoi, että 50 % lapsista maan päällä oli psykiatrisissa sairaaloissa eron seurauksena. ”Niin” totesi Pietari virkamiehelle kysyvästi. Niin sitä minä vaan murehdin, totesi virkamies, etten voinut pelastaa heitä kaikkia siltä kohtalolta kun aika ei riittänyt.

Avainsanat: , , , ,