Se on huoltokiusaamista


Ero parisuhteesta voi olla rankka kokemus. Toisille se voi olla helpotus. Kun eroon liittyy lapsia, vaaditaan vanhemmilta lapsen edun asettamista oman edun edelle. Kaikilta tämä ei kuitenkaan ikävä kyllä onnistu. Ei riitä jos vain toinen vanhemmista ymmärtää ja haluaa molempien vanhempien vanhemmuuden jatkuvan myös eron jälkeen. Jotkut meistä vain haluavat niin sanotusti sekä pitää että syödä kakun.

Surullisen moni vanhempi ajautuu vallan väärinkäyttöön. Kiusaa voi tehdä lukemattomilla eri tavoilla. Koulukiusattu lapsi voi useimmiten viimekädessä vaihtaa koulua. Työpaikkakiusattu ihminen voi useimmiten vaihtaa työpaikkaa. Kun lapsen huolto ja tapaamisoikeus on entisen kumppanin kiusaamisen kohteena, ei uhrilla ole vaihtoehtoja jos haluaa säilyttää suhteensa omaan lapseensa.

Kun toinen vanhempi pyrkii alistamaan toista ja mitätöimään toisen vanhemmuutta on apua vaikea jos ei mahdotontakin saada. Kiusaamisen nimittäminen erokriisiksi hyväksyttää toisen vanhemman piinaamisen eron jälkeen. Kiusaaja huomaa nopeasti olevansa vahvoilla ja sen ettei kukaan tule puuttumaan hänen toimintaansa. Yhteiskuntamme julistaa lapsen edun olevan ensisijainen ja sulkee silmänsä toisen vanhemman kiusaamiselta. Ikään kuin se olisi lapsen edun mukaista.

Miten toiseen vanhempaan kohdistuvan kiusaamisen salliminen voi olla lapsen edun mukaista? Mitä lapsi oppii kun mallia näyttää vanhempi joka loppujen lopuksi rikkoo jokaisen antamansa lupauksen ja tekemänsä sopimuksen? Miksi yhteiskuntamme päättäjät eivät ryhdy toimiin kiusattujen vanhempien auttamiseksi? Miksi heidät jätetään yksin taistelemaan omasta vanhemmuudestaan?

Näitä kiusattuja vanhempia on maassamme tuhansia jos ei kymmeniä tuhansia. Heidän kohtalonsa on elää epävarmuudessa päivästä toiseen odottaen kiusaajan seuraavaa tempausta. Vaikka tapaajavanhempikin pystyy halutessaan tekemään kiusaa, antaa nk. lähivanhemmuus kiusaajalle paitsi valta-aseman myös useampia mahdollisuuksia tehdä kiusaa. Lisäksi lähivanhemmuus näyttää tuovan mukaan eräänlaisen koskemattomuuden.

Yhdistyksemme haluaa tuoda eron jälkeisen huoltoon ja tapaamisoikeuteen kohdistuvan kiusaamisen tunnetuksi. Tavoitteemme on että kiusaaminen ilmiönä tunnistetaan, siihen halutaan puuttua ja yhteiskuntamme kehittää menetelmät jolla kiusaaminen pyritään estämään. Olemme aloittaneet antamalla ilmiölle nimen. Se on huoltokiusaamista.