Sairas lapsi


On täysin normaalia, että lapset joskus sairastuvat. Jotkut sairastelevat toisia enemmän. Tapaajavanhemman kannalta lapsen sairastuminen, kun se osuu juuri tapaamisajalle, on ikävämpi juttu. Lapsen sairastuminen on nimittäin pätevä syy tapaamisen peruuntumiselle. Vielä ikävämpi tilanne on jos ilmassa on vieraannuttamisen tuntua.

Aivan selkeitä ohjeita ei ole siitä minkälainen sairaus on pätevä syy tapaamisen peruuntumiselle. Jotkut pitävät pientä nuhaa riittäväksi syyksi tapaamisen peruuttamiselle. Joillekin korvatulehdus on riittävä syy perua tapaamiset. Perstuntumalta näyttää siltä, että joillain lapsilla on krooninen vatsatauti joka kellon tarkasti iskee aina tapaamisaikaa edeltävänä päivä.

Kun luotto toiseen on mennyt herää tietysti epäily siitä, ettei lapsen sairaus ole todellista tai ei ole riittävän paha estämään tapaaminen. Tällöin tulee tietenkin mieleen pyytää asiasta lääkärintodistus. Tässä on puolensa ja puolensa. Todistuksen pyytäminen voi kertoa vanhempien välisestä epäluottamuksesta ja huonoista väleistä jos huolto riitautetaan. Ja riitahan ratkotaan käräjillä sen eduksi jonka luona lapsi on kirjoilla, lapsen edun mukaisesti.

Voi se lapsi kyllä sairastua myös tapaamisenkin aikana. Tuntuu siltä, että kriteerit liikuttaa lasta tapaajavanhemmalta lähihuoltajalle ovat paljon väljemmät kuin toisin päin.

Mitä sitten voi tehdä? Tapaamissopimukseen kannattaa ainakin yrittää saada maininta korvaavista tapaamisista lapsen sairastuessa. Parempi olisi, että tapaajavanhempi saa ilmoittaa milloin korvaaminen tapahtuu. Vieraannuttajan kalenteri on nimittäin harvinaisen täynnä jo varattuja aikoja, että korvaaminen olisi mahdollista todennäköisimmin vasta vuonna 2100.

Jostain syystä näyttää siltä, että tuomioistuin harvemmin tuomitsee sopimuksen joissa on maininta korvaavista tapaamisista lapsen sairastuessa. Liekö syynä se, että erityismaininta korvaavista tapaamisista voitaisiin tulkita epäilyksi lähihuoltajan oikeudettomasta tapaamisen estämisestä. Ja oikeuden tehtävänähän ei ole rangaista sitä vanhempaa joka toimii väärin. Lapsen oikeus myös tapaajavanhempaan jätetään taas lähihuoltajan hyväntahdon varaan.