Paljonko tämä auttaa väkivaltaa kohtaavaa lasta? 


Eivät tienneet kansanedustaja Pauli Kiuru ja kansanedustaja Juho Erola ajavansa lapsen edun periaatteen vastaisia lakialoitteita. Herrat olivat mielestään toteuttamassa YK:n lapsen oikeuksien komitean määräaikaisraportissaan antamia suosituksia. Takanaan heillä oli eduskunnan ylivoimainen enemmistö.

YK:n lasten oikeuksien komitea kehottaa Suomea kieltämään kaikki lapsiin kohdistuvat väkivallan muodot yksiselitteisesesi kaikissa olosuhteissa kansallisella lainsäädännöllä raportin kohdassa 38 (http://formin.finland.fi/public/download.aspx?ID=82628&GUID=08815486-C2F7-4348-A1DC-0985FA9542EC).

Jälleen kerran kävi niin, että lapsen oikeus väkivallattomaan elämään hylättiin lapsen edun periaatteeseen vedoten. Lapsen oikeus on selkeä asia. Lapsen etu taas perustuu mielipiteeseen ja makuasioihin. Ja kuten kaikki tiedämme, makuasioista ei kannata kiistellä.

Lapsen etu toimii verrattomana käsikassarana kun vanhempi haluaa syrjäyttää toisen vanhemman. Lapsen edulla voi ”perustella” minkä tahansa henkisen väkivallan muodon. Periaate on myös sopivan epämääräinen jotta viranomainen voi käyttää valtaa lapsen edun puolustajana tilanteessa missä viranomaisella ei ole tarpeeksi asiantuntemusta, halua tai aikaa.

Lapsen edun periaate tarkoittaa velvollisuutta selvittää käsiteltävän asian lapsivaikutus. Ei taida kuitenkaan olla opusta jossa tuota lapsivaikutusta olisi mietitty pintaa syvemmältä ja kokonaisuus huomioon ottaen. Seurauksena onkin ollut, että kun viranomainen tai tuomari perustelee päätöksiään ne näyttävät hyvältä kun sanoo sen olevan lapsen edun mukaista.

Käytännössä tämä on lyhytnäköistä ja yksisilmäistä. Hyvänä esimerkkinä ovat Kiurun ja Eerolan lakialoitteet. Tavoitteena oli kieltää ja ennaltaehkäistä lapseen kohdistuva henkinen väkivalta. Kuulostaa erittäin hyvältä tavoitteelta. Kukaan vastustajista ei ollut suoraan sitä mieltä, ettäkö lapseen kohdistuva henkinen väkivalta tulee sallia. Esiin kaivettiin lapsen etu. Lyhytnäköisesti ilmoitettiin, että aloitteet lakeina vain lisäisivät riitaa. Kuitenkin jos katsotaan asian lapsivaikutusta, niin käytännössä lapseen kohdistuvaa väkivaltaa ei haluta kieltää lailla. PALJONKO TÄMÄ AUTTAA VÄKIVALTAA KOHTAAVAA LASTA?

Avainsanat: , , , , , ,