Oletetusti se huonompi vanhempi


Lapsen lähihuoltaja on aina se parempi vanhempi. Vai onko? Täytyykö näin olla sen perusteella, että oikeus on näin päättänyt? Vai sanotaanko tarkemminkin niin, että hän ei välttämättä ole parempi vanhempi, mutta lapsen etu toteutuu parhaiten, jos tämä vanhempi toimii lähihuoltajana.

Sen olen kyllä huomannut käytännössäkin, että lähihuoltajaa ei arvostella yhtä herkästi kuin tapaavaa vanhempaa. Hän voi tehdä 99 asiaa vieraannuttavalla ja huoltokiusaavalla tavalla, mutta jos tekee yhden asian silloin tällöin oikein, on homma kunnossa. Jos tapaajavanhempi tekee 99 asiaa oikein ja kerran väärin, kun hermostuu toisen toiminnasta, on hän uhka.

Sukupuoli ei selitä tätä vanhempia arvioivaa asennetta ainakaan täysin. Tästä on esimerkkinä Vilja Eerikan kohtalo. Tapaavana vanhempana oli äiti, jonka huoli kaikui kuuroille korville. Kurjuus ja väkivalta saivat vallata ja lopulta lopettaa nuoren lapsen elämän, koska lähihuoltaja esitti hyvää riittävän uskottavasti.

Vaikka syyllisyysperiaate poistettiin lapsen huolto- ja tapaamisratkaisuista sekä avioeroratkaisuista, niin asenne jäi vahvasti eloon. Tämä mahdollistaa vieraannuttamisen ja huoltokiusaamisen. Tätä et välttämättä usko ennen kuin kohtaat sen itse. Yhdenvertainen kohtelu saati tasavertainen vanhemmuus eivät toteudu käytännössä.

Tähän huutoon on yhdistyksemme vastannut. 17.11. klo 16 järjestämme pikkuparlamentissa seminaarin, joka on toivottavasti lähtölaukaus muutokselle. Siellä esittelemme asioiden nykytilan ja muutostarpeet saadaksemme päättäjät heräämään lastemme todellisuuteen.

Ilman näitä muutoksia onnea matkaan, kun pyrit turvaamaan lapsesi henkisen koskemattomuuden. Kerro minullekin, jos löydät sen taikasauvan, jolla saat ihmisarvoista kohtelua tänä päivänä, kun ajat lapsesi oikeutta molempiin vanhempiin. Jos et päädy lähihuoltajaksi, varaudu siihen, että lasta koskevissa asioissa olet oletetusti se huonompi vanhempi.