Minä haluan isän ja äidin


Miltä lapsesta tuntuu kun joutuu keskelle huoltoriitaa ja pahimmillaan vieraannuttamista. Joku, joka sen oikeasti on kokenut, voisi asiasta kirjoittaa. Toivonkin, että joku lähestyisi yhdistystä kirjoituksella aiheesta. Sitä odotellessa tyydyn kirjoittamaan arvaus ja huomio pohjalta. Koska joku nyt kuitenkin esittää, että oli oikeasti iloinen vanhempiensa erosta ja se toinen vanhempi oikeasti oli kykenemätön hyvään vanhemmuuteen, niin rajataan heidät nyt heti alkuun tästä kirjoituksesta pois. Tämä ei koske teitä.

Itse muistan vain yhden kaverini vanhempien eronneen kun olin itse lapsi. Muistan kuinka en halunnut edes ajatella, että omat vanhempani eroaisivat. Tänä päivänä tilanne näyttää olevan toinen. Kaveripiirissäni on juuri ja juuri enemmän ihmisiä jotka eivät ole eronneet. Onko vanhempien ero lapsille tänä päivänä helpompaa, kun kohtalotovereita löytyy omasta luokasta useampikin? En tiedä. Uskon etteivät lapset juurikaan puhu keskenään oman perheensä tilanteesta.

Ulospäin ero näkyy lapsessa selvimmin tapaamisten vaihtopäivinä. Samaan aikaan pitäisi näyttää toiselle että on ikävä lähteä ja toiselle että vihdoinkin nähdään. Kun kyse on vieraannuttamistapauksesta, tämän hetken täytyy olla lapselle suorastaan skitsofreeninen tilanne. Itse muistan kun se alkoi. Ihmettelin mitä lapsi kurkkii ennen kuin halasi minua hyvästiksi. Hän halusi varmistaa, ettei toinen vanhempi näkisi sitä. Joko pelosta tai jottei loukkaisi toista vanhempaa. Päättelin itse tehneeni jotain oikein koska minun edessäni hän uskalsi halata ex-kumppaniani.

Monelle on varmasti tuttua se, että lapsi pikkuhiljaa vaikenee. Vastaukset muuttavat lyhyiksi kun kysyt mitä kuluu tai mitäs olet tehnyt. ”Ihan kivaa” on varmasti monelle tuttu vastaus. Ainakin tapaajavanhemmille. Monelle on varmasti tuttua ”kylmät” puhelimessa käydyt ”keskustelut” jotka muodostavat järkyttävän vastakohdan tapaamisissa olemassa olevalle lämmölle. Kun lapsi on ”vieraalla” maalla, niin sinä olet vihollinen. Kun toiselle vanhemmalle ei voi näyttää iloa sinusta, niin lapsi näyttää haluavan tilanteesta pois mahdollisimman nopeasti.

Vaikka alussa lapsi saattoi ihmetellä jotain toisen vanhemman sanomaa, niin tämä loppuu ja tilalle tulevat valheet. Lapsi näyttää testaavan sinua. Mikä sinua miellyttää, mitä sinulle pitää sanoa? Täytyy olla tuskallista elää kahdessa eri maailmassa. Toisessa kenties sanellaan ja toisessa vaietaan, ymmärretään tai kysellään liikaa. Pahimmillaan lasta kehotetaan valehtelemaan tai salaamaan asioita.

Pienen ihmisen mieli hajoaa. Käsityskyky ei riitä ymmärtämään tilannetta jossa on. Ei tiedä kuka tekee väärin ja mikä on totta. Lapsi elää kädestä suuhun. Miksi minulle kävi näin? Miksi en saa olla lapsi? Minä en halua olla tässä tilanteessa. Minä haluan sen perheen joka minulla oli. Minä haluan isän ja äidin.

Avainsanat: , , ,