Lyödään lyötyä


Moni huoltokiusattu vanhempi on kohdannut epämääräisiä väitteitä siitä, että olisi tavalla tai toisella uhka. Mitä epämääräisempi esitetty uhka on, sitä vaikeampaa sitä on todistaa perättömäksi. Huoltoriidassa todistamatonkin uhka osoittautuu todistetun uhan veroiseksi. Vaikka huoltoriidassa ei ketään rangaista on uhka näppärä keino saavuttaa omat itsekkäät päämärät lapsen edusta ja oikeudesta piittaamatta.

Mikä sitten tekee uhasta niin näppärän aseen? Uhkaa saa tuntea mistä hyvänsä. Uhka ei ole jotain joka on toteutunut vaan se on jotain jonka pelätään toteutuvan. Ei tunnu olevan väliä sillä kuinka ”hölmön” uhan esittää. Moni on saanut kuulla olleensa uhkaava, jos esimerkiksi taltioi vaihtotilanteen videolle, todistaakseen ettei ole uhkaava. Uhan esittäjän mielestä tämä tietenkin on uhka koska silloin ei voi todistaa toisen olevan uhkaava. Eli loppupeleissä olet uhkaava, teit sitten niin tai näin. Jos toinen niin valitsee kokea.

Perättömän uhan esittäjä on itsekäs pirulainen. Hän ei välitä siitä, että osaltaan voi heikentää niiden ihmisten asemaa jotka oikeasti ovat uhattuja. Toisaalta esimerkiksi vainoaminen tullaan kriminalisoimaan lakiin jolloin oikeaa uhkaa kohtaavat ihmiset ovat ainakin laissa saaneet turvaa itselleen.

Ja toisaalta laki saattaa turvata myös perättömiä vainoamisväitteitä kohtaavien ihmisten oikeusturvaa. Nythän poliisi ryhtyy tutkimaan näiden väitteiden todenperäisyyttä. Toisaalta tämä saattaa kääntyä myös perättömän vainoamisväitteen esittäjän eduksi huoltoriitatilanteessa jos lapsi saadaan pidettyä erossa toisesta vanhemmasta tutkinnan ajan. Aika tulee näyttämään miten oikeuskäytäntö tulee soveltamaan uutta vainoamislakia.

Mistä sitten tietää onko jonkun kertoma uhka totta? Vaikeaa se onkin tietää jos ei itse satu näkemään. Kun omalle kohdalle sattuu se, että toinen syyttää sinua jostakin joka ei ole totta, on kokemus äärimmäisen epämiellyttävä. Varsinkaan kun sinulla ei ole mahdollisuutta kertoa asian todellisesta laidasta. Huoltoriidassa toinen ei edes halua kuulla muuta totuutta.

Toisen kieltäytyminen kommunikoinnista on monelle tuttua. Uhkatotuus on paljon miellyttävämpi ja ajaa paremmin oman tavoitteen saavuttamista. Uhri kuluttaa valtavan määrän energiaa yrittäessään kertoa oman totuutensa viranomaisille ja muille joille toinen on yleensä jo hyvissä ajoin käynyt kertomassa sen oman totuutensa. Uhri ei yleensä edes tiedä mitä totuutta hänestä kerrotaan kenellekkin.

Ja viranomainenhan ei tutki asioiden todenperäisyyttä. Viranomainen keskittyy tulevaisuuteen ja lapsen etuun. Totuutta voisikin olla vaikea löytää, mutta ei mahdotonta. Pelureita löytyy varmasti molemmista joukkueista. Tämä tulee jatkumaan niin kauan kuin asioita ei edes haluta selvittää. Siihenkin saakka kiitä onneasi jos olet välttynyt perättömiltä syytöksiltä. Kun kiusaaja tekee itsestään uhrin, niin silloin lyödään jo lyötyä.

Avainsanat: , , ,