Kohtalona rajattuvanhemmuus


Muistatko vielä sen hetken kun ensikertaa lapsenne oli sylissäsi? Muistatko sen hetken kun isyydestä tai äitiydestä tuli konkreettisesti totta? Muistatko kun sydämesi oli täynnä iloa ja ylpeyttä? Muistatko kun pelonsekaisin tuntein varmistit että pienokainen varmasti vielä hengittää? Muistatko kun mietit mitä kaikkea voisit lapsellenne opettaa? Muistatko kun onnesi kukkuloilla mietit miten hoidat vanhemmuuttasi kun ero koittaa? Täh!!!???

Se mihin se entinen rakas voi pystyä, tulee yllättämään sinut. Se miten lastenvalvoja, perheneuvola ja lastensuojelu toimivat, saa sinut ensin lamaantumaan ja sitten turhautumaan. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen onhan puolellasi kuitenkin Suomen laki. Siellä on aivan selvästi kerrottu miten lapsen oikeus toteutuu ja mitkä ovat vanhempien velvollisuudet. Ei muuta kuin valmistautumaan hakemaan oikeutta lapselle. Nauhurit ja videot vaan päälle niin tosiasiat näkevät päivänvalon.

Mitä! Ettäkö se, että esitän ex:n lähettämiä uhkaus/kiristys/provosointi viestejä, kertookin siitä, että MEILLÄ on riita? Mitä! Se, että olen pakotettu nauhoittamaan/videoimaan lapsen kanssa kanssakäymiseni, todistaakseni ettei mitään toisen väittämää tapahdu, kertookin, että minä olen jotenkin mielenvikainen? Mitä! Ai se onkin lapsen oikeus tavata minua jos lapsi haluaa. Ai, siis en saa soittaa tai käydä päiväkodissa moikkaamassa. Entäs koulumatkalla morjestamassa. Ai se häiritsee lapsen arkea. Hei, en minä ole tehnyt mitään pahaa! Ei näin voi tapahtua minulle.

Harva meistä on täysin valmistautunut siihen mitä vanhemmuus on. Harvempi kuitenkin on varautunut rajoitettuun vanhemmuuteen. Vielä harvempi on varautunut siihen, että joutuu taistelemaan edes siitä rajoitetusta vanhemmuudesta. Eilen vielä uskoi siihen, että Suomessa oikeus toteutuu huoltoriidoissa. Tänään ei usko, että oikeus toteutuu omassa huoltoriidassa. Huomenna alkaa rajoitettu vanhemmuus enkä usko enää mihinkään. Rakkaus on kuollut. Usko on mennyt. Jäljellä on enää toivo siitä, että omalle lapselle ei käy samoin kuin itselle.