Kiusaajan kahdet kasvot


Huokaus. Aina välillä törmää ihmisiin jotka kuvittelevat, että itse pärjäisivät huoltokiusaajan tai vieraannuttajan kanssa paremmin. Heitä yhdistää se, että heillä ei ole omaa kokemusta asiasta. He kuvittelevat lain antavan suojan kiusaajaa vastaan. He kuvittelevat, että kun faktat laitetaan pöydälle niin viranomainen tai tuomari näkee mistä on kysymys. He kuvittelevat, että kun on sopimus, niin eihän sitä voi rikkoa. He kuvittelevat, että asiat saadaan kuntoon sanoilla ja sovitteluilla.

Good luck. Siperia opettaa. Nahkurin orsilla tavataan. Asia vain on niin, että kiusaaminen on vallankäyttöä ja vallankäyttö on mahdollista vain jos on valta. Sama pätee koulukiusaamiseen, työpaikkakiusaamiseen ja huoltokiusaamiseen. Jos uhri ei voi vaihtaa maisemaa, ei kiusaamista useinkaan saa loppumaan ilman ulkopuolista apua. Huoltokiusaamisesta tekee ikävän se, että viranomainen jolta uhri hakee apua voi pahimmillaan mennä kiusaajan puolelle. Näin tapahtuu kun viranomainen vähättelee asiaa tai toteaa ettei asia kuulu heille, passiivisuudellaan käytännössä näyttää vihreää valoa kiusaajalle tai uskoo kiusaajan esittämää tarinaa.

Kiusaajalla on muutenkin usein omat tukijoukkonsa. Jostain he osaavat kaivaa ne omissa parisuhteissaan pettyneet ihmiset tai ihmiset joilla on joku muu sisäinen tarve osallistua kiusaajan toiminnan hyväksymiseen tai jopa yllyttämiseen. Usein kiusaajalla on ainakin osa omaa sukuaan mukana peijaisissa. Heilläkin on syvä tarve löytää syyllinen uhrista. Kun metsään heittää tarpeeksi monta kiveä, niin saattaa se joskus johonkin osua. Eli provosoimalla uhria toivotaan, että uhri menettää hermonsa jolloin voidaan oikeuttaa oma toiminta. Syyn ja seurauksen laki unohtuu näissä karkeloissa.

Olisi tietysti mukava uskoa, että ihmiset jotka voisivat tehdä päätöksiä asioiden muuttamiseksi, eivät tee niin vain siitä syystä, että uskovat nykyjärjestelmän olevan toimiva. Välillä tuntuu kyllä siltä, että on muitakin syitä. Uhrille on selvää, ettei nykyjärjestelmä ole hänen puolellaan. Sen pitäisi olla ainakin lapsen puolella, mutta käytännössä järjestelmä tukee kiusaajaa mahdollistamalla kiusaamisen olemalla puuttumatta siihen. Yhteiskunta näkee kiusaajan täydellisenä vanhempana ja vain uhri tuntee kiusaajan kahdet kasvot.