Kastroitu toisen viulun soittaja


Kun nuotit on sovittu, niin niistä tietysti pidettäisiin kiinni puolin ja toisin. Olin toki kuullut, että joskus joku rikkoo sovittuja asioita, mutta sen takiahan meillä on olemassa viimekädessä lait ja asetukset. Ja jotenkin sitä oletti, että oikeusvaltiossa heikommassa asemassa olevia suojellaan.

Nyt vuosia myöhemmin ovat suomut tippuneet silmiltä jo aikoja sitten. Yksikään instanssi ei rientänyt apuun auttamaan minua koska soitin toista viulua. Aika nopeasti kävi selväksi, että rehellisyydellä ja sääntöjen noudattamisella ei pärjää. Ei jos ykkösviulisti ei niin halua. Käytännössä et voi mitään jos näin käy. Kapellimestarille valittaminen saattaa johtaa orkesterista poistamiseen katsomon puolelle. Soitan siis vain silloin ja siten kuin se sallitaan.

Tehtäviini kuuluu näemmä myös ykkösviulistin oikkujen myötäileminen, mikäli hän haluaa jättää välistä pois tahdin tai pari. Selväähän tietenkin on, että jos niitä tahteja yrittää saada korvattua niin kappale menee ihan pipariksi. Välillä ihmettelen mikä ihmeen tarve hänellä on lyhentää soitantaa minun osuuksistani. Eikö mikään riitä? Pelkääkö hän paikkansa puolesta?

Tilanne tuntui minusta epäreilulta ja kappalekin alkoi vieraantua minusta joten päätin yrittää vaikuttaa oopperan johtoon. Kävikin ilmi, että kappaleet ovat johdon erityisessä suojeluksessa. Muutama johtoryhmän jäsen tekikin oikein kirjallisen ehdotuksen vieraannuttamisen kriminalisoimiseksi. Tätä ei kehtaisi ykkösviulistikaan enää ohittaa, jollei ihan hulluksi ole tullut.

Oopperan johto kuitenkin suhtautui asiaan nihkeästi: ”Rikosprosessi on omiaan kärjistämään soittajien välistä riitaa entisestään, mikä puolestaan vaikuttaa haitallisesti kappaleseen.” Ihmettelen kyllä vieläkin sitä miten ykkösviulistin sallitaan rikkoa kappaletta siinä pelossa, että rikkomisen kieltäminen johtaisi vielä pahempaan rikkomiseen eikä rikkomisen ennaltaehkäisyyn. Johto epäili vielä, että toisen viulun soittajat saattavat olla itse syypäitä kappaleesta vieraantumiseen.

Näyttää siltä ettei kappale olekaan se joka on johdon erityisessä suojeluksessa vaan ykkösviulisti. Keinot on vähissä. No uusi oopperan johto tietysti voi suhtautua asiaan toisin. Sitä päivää odotellaan. Kappaleen siis sallitaan vieraantua toisen viulun soittajasta, hänen tehtävänsä on pitää turpa kiinni, hän ei saa osallistua kappaleen sovitukseen eikä puolustaa kappaleen oikeuksia. Tuloksena on KASTROITU TOISEN VIULUN SOITTAJA.