Isoäidin sydämeltä


Syytän osittain itseäni siitä, etten osannut varjella poikaani Tällaiselta hirvittävältä kohtalolta, mutta enhän voinut tietää minkälaiseen juonittelijaan hän oli rakastunut. Äitini oli hyvä ihmistuntija ja hän olisi varmasti huomannut heti mistä on kyse. Jotakin outoa poikani naisystävässä kuitenkin oli, mutta pidin häntä silti ihan tavallisena ihmisenä.
Jälkeenpäin on ollut helppo huomata merkkejä että kyseessä on nerokas narsisti. Nainen kertoi heti poikani tavattuaan että hänen biologinen kellonsa tikittää viimeisiä hetkiä lapsen hankkimista ajatellen. Kun kävimme naisen äidin luona kyläilemässä, hänen äitinsäkin toisteli, että kävipä hyvä tuuri kun hänen tyttärensä tapasi tällaisen hyvätuloisen ja komean miehen. Hän myös puhui kovasti ”mummokuumeestaan” ja toivoi nuorta paria ”olemaan ahkeria” tällä saralla, vaikken ollut kuullut poikani puhuvan mitään lastenhankinnasta.
Poikani oli todella aidosti rakastunut tähän naiseen, sen huomasin. Nyt pystyn näkemään, ettei naisen käytöksestä välittynyt rakkautta, vaan hänellä oli aivan omat tarkoitusperänsä suhteessa. Nainen kertoi pojalleni suhteen alussa hänen erikoisesta asennoitumisestaan miessuhteisiin. Hänellä oli ollut kymmenittäin irtosuhteita usein ulkomaalaisiin tai naimisissa oleviin miehiin, mutta ei yhtäkään vakavampaa tai pitkäaikaista suhdetta. Poikani kertoi minulle alakuloisena ja melkein itkien, että nainen valehteli jatkuvasti mm. miessuhteistaan eikä halunnut poikaani mukaansa tapaamaan miesystäviään eikä ulos juhlimaan.
Poikani kuitenkin antoi monta kertaa anteeksi naisen käytöksen joka puolestaan katteettomasti lupasi ja vakuutteli jättävänsä muut suhteet ja lopettavansa valehtelun. Psykologin mukaan naisen käyttäytyminen on vahvasti narsistista. Yllättäen nainen ilmoitti olevansa raskaana ilman että raskautta oli Mitenkään suunniteltu. Poikani ehdotti hänelle yhteen muuttamista. Hän ei kuitenkaan ollut halukas muuttamaan yhteen vaan oli huolissaan ”yksityisyytensä” menettämisestä. Se oli minusta erikoista. Asiaan saattoi vaikuttaa se, että innokas ”mummi” eli naisen äiti odotti pääsevänsä hoitamaan lapsenlastaan. Nainen ei suostunut lopettamaan valehtelua miessuhteistaan ja seurustelu päättyikin hyvin pian. Lapsen syntymän jälkeen nainen on pyrkinyt mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla estämään poikani ja lapsen suhteen normaalin kehittymisen ja vieraannuttaakseen lapsen isästä.
En voi välttyä ajatukselta, että kaikki oli naisen puolelta suunniteltua hyväksikäyttöä, koska poikani on komea
ja kunnollinen työssäkäyvä ihminen. Äiti taas ei ole vuosiin halunnut ottaa vastaan tarjolla olevia työpaikkoja.
Lapsen äiti esti käytännöllisesti katsoen kaikki isän ja lapsen tapaamiset noin vuoden ajan. Tämän jälkeen poikani on puolustanut tyttärensä oikeutta isäänsä neljään kertaan käräjillä. Hän tekee kaikkensa pitääkseen lapsen elämässään. Tilannetta hankaloittaa se, että äiti ei suostu edes keskustelemaan lapsen asioista muualla kuin oikeudessa. Äiti käyttää hyväkseen sitä, että
valtio maksaa äidin oikeuskulut kun isä taas maksaa tuhansien eurojen oikeuskulut itse. Naisen sosionomin koulutuksen ja entisen lastenkodinhoitajan työn ansiosta hän tuntee eroriitoihin liittyvät porsaanreiät, joilla isälle voidaan tehdä kiusaa tapaamisriidoissa.
Sen sijaan, että äiti pyrkisi edistämään lapsen ja isän suhdetta, hän keksii syytöksiä ja mustamaalaa isää jatkuvasti uusilla asioilla. Tällä tavalla hän luo kuvan piittaamattomasta ja riidanhaluisesta isästä. Näin on helppo kostaa ja samalla peittää oma vieraannuttamispyrkimys sekä kääntää syy erosta isän niskoille. Äidin mielestä isä ei kykene huolehtimaan lapsesta, ei ymmärrä lapsen tarpeita eikä edes halua tavata tytärtään. Lapsi on myös hänen mukaansa ollut nälkäinen ja oireilee sekä räyhää tultuaan isänsä luota vaikka päivähoitajan mukaan lapsi on käyttäytynyt isältä tullessaan normaalisti. Äiti myös väittää isän asuvan jossakin muualla kuin kotonaan. Nähtyään isän 60 m2 kaksion, äiti väittää että sinne ei mahdu lapsen sänkyä. Kun päiväunia varten hankitusta sängystä esitetään valokuvia, äiti vaatii että lapsella on oltava oma huone. Äiti vaatii että isän on hoidettava kaikki lapsen noudot ja viennit Länsi-Helsingistä asuntonsa lähistölle Itä-Helsinkiin. Äidin mielestä on erittäin raskauttavaa, että poikani on laittanut 3-vuotiaalle vaipan yöksi tai retkelle Korkeasaareen tai Linnanmäelle pissavahinkoja välttääkseen.
Äiti ei sallisi isän ylipäätään vievän tytärtään hauskoihin paikkoihin, vaan isän tulisi ymmärtää että tapaamisten olisi oltava arkisia. Poikani yrittää kaikkensa sovitellakseen tilannetta rauhanomaisesti ja asiallisesti. Hän kirjoittanut lapsensa äidille monia asiallisia sähköposteja, mutta ei saa asiallista vastausta. Kukaan, joka on nähnyt miten hyvin poikani huolehtii tyttärestään ei voi mitenkään käsittää äidin väitteitä. Lapsi on aina iloinen tullessaan isänsä luokse kahden viikon välein eikä haluaisi lähteä pois. Lapsi kuitenkin kertoo jokaisella tapaamisella äidin ja mummin sanoneen, että hän on ”äidin eikä isin rakas”, ”isille ei saa puhua asioista” ja ”isin sylissä ei saa istua”. Äiti ei kuitenkaan suostu oikaisemaan asioita lapselle vaan esittää syvästi loukattua, jos asia otetaan esille. Äidin mielestä sanomisissa on kyse lapsen leikistä, jota isä luulee todeksi koska ei kykene ymmärtämään lasta.
Isovanhemmalle tilanne on masentavaa seurattavaa, kun on voimaton viranomaisten ja äidin ylivallan edessä. Viranomaisten mielessä elää kymmeniä vuosia vanha myytti lapsen parasta ajattelevasta äidistä ja väkivaltaisesta alkoholisti-isästä vaikka nykyään tilastot puhuvat täysin toisenlaista kieltä. Sosiaaliviranomaiset eivät tunnista vieraannuttamista, heiltä ei saa apua ja he jopa tukevat äidin toimintaa, koska äidin väitteitä pidetään lähtökohtaisesti oikeana ja isää häirikkönä. Äidin ei tarvitse kuin esittää jokin vakava, perusteeton epäilys ja se huomioidaan isän ja lapsen tapaamisia vaikeuttavasti. Tässä meillä Suomessa eletään kuin pimeällä keskiajalla; jos äiti haluaa kiusata, hän voi niin tehdä mielin määrin! Periaatetasolla viranomaiset ja laki puhuu lapsen edusta, mutta käytännössä lapsen etua ei turvata vaan vieraannuttajaa palkitaan. Sosiaali- ja oikeusviranomaisten kouluttamista tarvittaisiin kipeästi ymmärtämään, tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään vieraannuttaminen.
Isät ovat tämän päivän lainsuojattomia! Isän pitäisi olla täydellinen, kurssitettu isä, jolla on ”diplomi” vaipanvaihtamisesta ja ihan normaalista isyydestä, jotta saisi tavata lastaan. Tämä on aivan uskomatonta, koska jotkut isät eivät ole kiinnostuneita lapsistaan, mutta sellaiselta isältä, joka haluaisi aktiivisesti olla mukana lapsensa elämässä, se pyritään estämään. Pohdin vain miksi pojallani on ollut niin huono onni, että on joutunut tällaisen naisen hyväksikäytettäväksi. Lapsella voisi olla molemmat mummut ja hänellä voisi olla onnellinen ehjä perhe.

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,