Iloitse lapsesta ja lomasta – jos voit


Kesä on tapaajavanhemmille jotka ovat vieraannuttamisen ja huoltokiusaamisen kohteena, jos mahdollista, normaaliakin ikävämpää aikaa. Väkisin joutuu näkemään onnellisia vanhempia lomailemassa lastensa kanssa – näillä vanhemmilla yleensä elatusmaksut juoksee. Vaan lasta ei näy.

Sitten on se ryhmä tapaajavanhempia jotka ”saavat” tavata lastaan. Yhdistyksemme hallituksen jäsenet kuulevat päivittäin tositapauksia ympäri maata, plus tietenkin kokevat itse. Tässä neljä esimerkkiä viime päivältä:

1. ”Jaakko” on hakenut toistuvasti oikeutta lapselleen saada tavata isäänsä. Äiti ei ole välittänyt täytäntöönpanoista tai uhkasakoistakaan. Hovioikeus palautti pitkän prosessin taas alkupisteeseensä. Tauolla isä näki vilaukselta vahingossa 1. kertaa vuoteen lapsensa joka käveli äitinsä edessä vastaan ja sanoi hiljaa lähellä niin ettei äiti kuule, jälleennäkemisen hymy kasvoillaan: ”haluaisin halata mutta äiti ei tykkäisi siitä” – oikeuden perustelu että tapaamisia on estetty on ollut äidin perustelu eli ”lapsi ahdistuu tai ei halua tavata”. Kukaan viranomainen ei halua tunnustaa selvääkin selvempää lapselle vahingollista lähivanhemman toimintaa – puhumatta että tekisi asian eteen mitään parantavia toimia. Mistähän se lapsen ahdistus tosiaan juontaakaan?!

2. ”Petri” sai tyttären lomalle luokseen kuullakseen vain heti ensimmäisenä lauseen:”kohta kun täytän 12 vuotta niin saan itse päättää tulenko tänne”. Mistähän lie tyttö parka moisia saanut päähänsä? Kun isän kanssa on lomailtu jonkin aikaa niin moiset ajatukset ovat onneksi unohtuneet. Irwinin laulun kohtalo odottaa taas lasta ja isää loman jälkeen: paluu arkeen on edessä. Tämäkin isä on vaan kaikkea muuta kuin renttu.

3. ”Jari” on jo niin turtunut jatkuviin tapaamisten estämisiin ja niiden perusteeksi esitettyihin mitä
mielikuvituksellisimpiin selityksiin , sovittelujenkin jälkeen. Nyt hän turhauttavaa täytäntöönpano-oikeudenkäyntiä odotellessa viihdyttää Facebook-päivityksissään näitä vaiheita rajulla sarkasmilla että vain sen huumorilajin ymmärtäjällä on hauskaa- toiset ovat vihaisia tai epäuskoisia että mikä lähivanhempaa vaivaa!?

4. ”Kimmo” sai kyllä lapsen, mutta edellisenä iltana lapsi oli laitettu soittamaan hänelle että mitä lomalla tehdään. Kun isä toteaa karun tosiasian (laskujen ja elatusmaksujen sekä olemattoman lapsilisän jälkeen) että eipä taida olla juuri varaa kauheasti kummempia tehdä – ainakaan matkustella, niin supatus kuuluu taustalta ja kohta lapsi toteaakin ”En taida tulla sinne jos siellä ei tehdä kaikkea kivaa”. No tuli kuitenkin ja sittemmin selvisi että samaan aikaan lähivanhempi teki saman kuin edellisinä kesinä, lähti ulkomaille ilman lasta – ei päässyt lapsi tänäkään kesänä ulkomaille. Isällä ei riittänyt siihen rahat ja äidillä halut.

Sitten on tosiaan tukku niitä tapauksia joissa lomat ovat jääneet lapsen ja tapaajavanhemman väliltä täysin viettämättä – vaikka molemminpuolista halua olisikin. Siihen tarvitaan kuitenkin kolme.

On kuultu paljon tapaajaäitienkin vastaavista ongelmista joten ei näissä sukupuolilla ole lopulta väliä. Vanhemmuuden status ratkaisee: yhteishuolto on ilmaa jos lähivanhempana toimiva vieraannuttaja tai huoltokiusaaja niin haluaa ja viranomaiset siihen mukaan menee. Osa heistä kun ei edes aidosti kauheasti nykylainsäädännöllä voi – vaikka haluisivatkin. Ja jos voisivatkin, huolehtii vanhempi gollega untuvikon ruotuun.

Mutta hei!! Eikö olekin hienoa että kymmeniä (muita) asioita kuitenkin eduskunta kriminalisoi suurella innolla tänäkin vuonna jos vaikka mitä toimintaa ja esityksiä ja tukea tulee niihin oikeusministeriötä myöten. Hyvää kesää?

Avainsanat: , ,