Huoltopelin rumat kasvot


Ei tainnut lainlaatija tietää mitä teki luodessaan huoltopelin pelisäännöt vuoden 1983 huoltolakiin. Vaikka lapsi asioissa on syytä olla huolellinen, eivät pelisäännöt tue tätä. Missään muussa asiassa ei väärintekijää palkita, mutta lasta koskevassa huoltoriidassa häviäjä on tavallisimmin lapsi jos toinen vanhemmista kykenee olemaan välittämättä sopimuksista ja lainkirjaimesta.

Juuri kuuli radiosta kuinka oppilaat olivat sotkeneet koulun. Koulun sääntöjen mukaan oppilaita ei voinut laittaa siivoamaan jälkiään. Koska koulun mielestä oppilaiden kuitenkin tuli ymmärtää, että huonosta käytöksestä seuraa rangaistus, niin oppilaiden huominen juhlaruokailu peruttiin. Näinhän se on. Huonosta käytöksestä seuraa rangaistus. Paitsi silloin kun huonosti käyttäytyvällä vanhemmalla on lapsi hallussaan.

Tietyllä tavalla logiikka on ymmärrettävä. Jos vanhempaa rangaistaan pahoista teoista, niin rangaistus koskee myös lasta. Eli äidille asetettu sakko heikentää sen perheen tilannetta jossa lapsi pääosin asuu. Huomatkaa käytän sanaa äiti, koska näin se yleensä rangaistuksen vastustajien toimesta sanotaan. Ja eihän äitiä voi laittaa vankilaan, koska kuka sitten huolehtisi lapsesta. Tämä malli ja ajattelutapa on antanut lapsen kanssa asuvalle VIP-kortin lainvastaiseen toimintaan.

Mihin tämä sitten on johtanut? Siihen, että härskimpi, itsekkäämpi tai häiriöisempi vanhempi kutsuu itseään jatkossa yksin- tai lähihuoltajaksi. Yhteiskuntana Suomi ei ainakaan virallisesti alistu terroristien vaatimuksiin. Huoltoriidassa yksittäinen kansalainen kuitenkin asetetaan sovittelemaan ”terroristin” kanssa siitä mihin tämä maksimissaan suostuu. Vaikka tapaamissopimuksessa yksiselitteisesti lukee, että lapsi tapaa tapaajavanhempaa, on tapaaja vanhemman soviteltava sopimus uusiksi jos lapsen kanssa asuva vanhempi päättää olla lasta tapaamisiin antamatta.

Aiemmin mainitun koulun henkilökunta piti tärkeänä opettaa lapsille, että pahoista teoista seuraa rangaistus. Mitä huoltoriidan keskellä oleva lapsi sitten oppii jos toinen vanhemmista sattuu olemaan härski, itsekäs tai häiriöinen? Hän oppii tasan sen mitä hänen kanssaan asuva vanhempi hänelle mallillaan näyttää. Hän oppii tasan sen mitä hänen kanssaan asuva vanhempi hänelle kertoo. Hän oppii salaamaan, valehtelemaan, kohtelemaan toisia ihmisiä epäkunnioittavasti, sen, ettei sääntöjä tarvitse noudattaa, sen ettei lupauksia tarvitse pitää, sen että toisia voi halutessaan alistaa, sen, että tärkeintä on että hän saa mitä haluaa keinolla millä hyvänsä jne.

Tässä nyt sitten jäämme odottelemaan kuinka näiden härskien, itsekkäiden tai häiriintyneiden ajatusmaailma saadaan muuttumaan! Tosiasia on, että tämänkaltaisia ihmisiä on aina ollut ja tulee aina olemaan. He eivät muutu koska se ei ole heidän mielestään heidän etunsa tai he eivät näe omassa toiminnassaan mitään vikaa. Ja miksi näkisivätkään jos yhteiskunta palkitsee heitä pahoista teoista. Ikävä tosiasia on, että tämän kaltaisten ihmisten vanhemmuuden ikeessä kasvavista lapsista tulee ainakin jollakin todennäköisyydellä samankaltaisia. Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. HYVÄ SUOMI!