Huoltokiusaamisen anatomia – tiesitkö tämän?


Huoltokiusaaminen on toisen vanhemman alistamista ja hänen vanhemmuutensa mitätöintiä. Se, että yleisesti puhutaan huoltoriidasta vääristää sen mistä itse asiassa on kyse. Varsinkin jos ei ole omaa kokemaa asiasta.

Kun varas murtautuu kotiisi, ei kukaan tule sanomaan, että sinulla on nyt riita varkaan kanssa. Kun joku lyö sinua puukolla, ei asiaa tulla käsittelemään riita-asiana. Kun koululainen esim. haukkuu toista pyrkien kohottamaan omaa statustaan tai parantaman omaa pahaa oloaan on kyse kiusaamisesta. Toisaalta koulukiusaamisnimitys sinänsä voi sekin kuulostaa vähättelyltä kun miettii mitä tuhoa se voi tehdä uhrille. Onneksi koulukiusattu saa sentään yhteiskunnan sympatiat puolelleen ja hänet nähdään uhrina ja asialle pyritään tekemään jotain.

On järkyttävää väheksyntää kutsua toisen vanhemman alistamista ja vanhemmuuden mitätöintiä riidaksi. Kyse on henkisen väkivallan muodosta jonka olemassa oloa ei usko ennen kuin sen itse kohtaa. Kyse ei ole pienen koululaisen tai nuorukaisen harrastamasta ajattelemattomasta toiminnasta vaan aikuisen itsekkäästä valinnasta.

Huoltokiusattu vanhempi joutuu vielä hakemaan uhrin statusta. Varsinkin jos sattuu olemaan se tapaajavanhempi. Kukaan ei kiellä koulukiusaamisen olemassa oloa tai syyllistä sen uhria. Huoltokiusaamisen tunnistaminen sen sijaan on vielä lapsen kengissä. On ilmeisen vaikeaa uskoa, että joku vanhempi kykenisi viemään lapselta toisen täysin kunnollisen vanhemman tai hankaloittamaan täysin kunnollisen vanhemman yhteyksiä lapseen.

Tarina on kuitenkin tuttu sen kohdanneille. Tietoista estämistä, hankaloittamista, tapaamisrajoituksia, valvottujen tapaamisten vaatimista ilman järkeviä perusteita, yksinhuollon hakemista riitaisuuteen vedoten vaikka itse on se joka ei keskustele tai jousta, historian vääristämistä, keksittyjä tapahtumia, läheisten ja ystävien manipulointia toista vastaan, epämääräisiä epäilyjä lähes mistä hyvänsä jne.

Pahinta kaikista kuitenkin on vieraannuttaminen. Lapsella ei ole uhrin statusta vaikka kyse on henkisestä väkivallasta. Selvää on, että lapsi saattaa vieraantua vanhemmastaan jos tapaamisia ei ole. Vieraannuttamiseen näyttääkin aina liittyvän tapaamisten estämistä tai vähintään hankaloittamista tavalla tai toisella. Vieraannuttaja ei kuitenkaan tyydy pelkästään tähän vaan pyrkii vaikuttamaan myös lapseen toista vanhempaa mitätöivillä tavoilla. Lapsi pyritään saamaan ”omalle puolelle” monilla eri manipulointi tavoilla.

Mitä sinä tekisit jos sinun yhteyttäsi lapseenne hankaloitettaisiin, estettäisiin tai jos lasta manipuloitaisiin? Yhteiskunnan mielestä sinun tulisi välttää riitaa asiasta koska se ei ole lapsen etu. Jokainen asian kokenut tietää, ettei kiusaajan kanssa neuvottelusta tule mitään. Jokainen asian kokenut tietää, että viranomaisesta on äärimmäisen harvoin apua. Lähes jokainen asian kokenut tietää, ettei tuomioistuin ratkaise asiaa kiusatun toivomalla tavalla.

Kun tuomioistuin hakee lapsen etua, saa se miten toinen vanhempi kohtelee toisen vanhemmuutta väistyä. Ikään kuin se ei kertoisi tämän kiusaajavanhemman omasta vanhemmuudesta mitään. Se, että huoltokiusaaja tai vieraannuttaja vahvistetaan lapsen edun nimissä lähihuoltajaksi, ei lopeta huoltokiusaamista eikä vieraannuttamista. Juurihan kiusaajalle on kerrottu hänen toimineen oikein ja olevan hyvä vanhempi. ”Riita” saattaa kyllä loppua, sillä monellakaan ei ole rahaa tai voimia jatkaa taistelua jossa kaikella todennäköisyydellä tulee kuitenkin turpaan.

Puoltavasta päätöksestä kiusaaja saa tukea jatkaa toimintaansa ja vieraannuttaja lopettaa vasta kun lapsi on saatu luopumaan kaikista kontakteista toiseen vanhempaan. Tämä tarkoittaa monelle vuosien turhauttavaa vuoristorataa jossa kuskina toimii ihminen johon et voi luottaa. Vanhemmuudeksi elämääsi ei enää voi nimittää. Voit vain toivoa, että lapsestasi kasvaa täyspäinen aikuinen.

Huoltokiusaajan toiminnan oveluus on siinä, että sitä puolustetaan näennäisellä lapsen edulla. Esim. yksinhuoltajuuden voi saada vaikka on se vanhempi joka ei ole yhteistyökykyinen. Lapsen etu nimittäin on, että hänen asiansa pystytään hoitamaan. Tällöin yksinhuoltajuus todennäköisimmin annetaan vanhemmalle jonka luona lapsi on jo asunut pääosin. Käytännössä huoltokiusaaja toimii lähihuoltajanakin kuten yksinhuoltaja ilman, että voit asialle yhtään mitään. Jos valitat, teet todennäköisimmin huoltokiusaajasta yksinhuoltajan. Huoltajana vaikkakin tapaajavanhempana olet sentään vielä B-luokan vanhempi. Ilman huoltajuutta olet C-luokan vanhempi jonka huoli lapsesta ei kiinnosta ketään.

Avainsanat: